Nieuw stucwerk is uitermate geschikt om te spuiten
Heb jij nieuw stucwerk aan laten brengen door de stucadoor en wil je niet zelf aan de slag met de roller? We begrijpen het! Laten we daarom starten met het goede nieuws; latex spuiten is uitermate geschikt om aan te brengen op nieuw stucwerk en is niet voor niets de meestgekozen afwerking. In dit artikel nemen we je mee waar je op moet letten, rekening mee moet houden enzovoorts.
Hoe lang moet stucwerk drogen voor het gespoten kan worden met latex?
Het is een beetje afhankelijk van de omstandigheden. Maar als vuistregel wordt meestal aangehouden dat een laag stucwerk van 5mm ongeveer een week droogtijd nodig heeft voordat deze droog genoeg is om te spuiten. Bij een laag van 1cm houden we daarom een week extra aan, zodat we zeker weten dat alles droog is.
Belangrijk bij de planning is dus om bij aanvang stucwerk aan de stucadoor te vragen hoe lang hij verwacht bezig te zijn en hoe lang hij verwacht dat het stucwerk nodig heeft om te drogen. De droogtijd wordt niet alleen beïnvloed door de laagdikte, maar bijvoorbeeld ook door de weersomstandigheden, temperatuur, ventilatie, ondergrond enz. Onze tip is: maak een ruime planning. Calculeer liever een paar dagen teveel droogtijd dan dat je moet gaan ‘helpen’ met bouwdrogers. Voor het spuitwerk moet het stucwerk in ieder geval droog zijn. Bij teveel vocht in de wand is er kans dat de verf niet hecht en dat deze gaat blazen.
Hoe moet het stucwerk opgeleverd worden om te kunnen spuiten?
Als je afspraken gaat maken met de stucadoor over de oplevering van het stucwerk dan is het belangrijk dat de wanden zogeheten ‘sausklaar’ worden gestuct. Sausklaar is een term en een classificatie waar het stucwerk aan moet voldoen en is in vergelijking met ‘behangklaar’ veel gladder en vrijwel direct geschikt om te spuiten met latex. Sausklaar stucwerk voldoet aan een bepaald aantal eisen:
- Het stucwerk moet volledig glad zijn. Er mogen geen zichtbare oneffenheden, krassen of putjes zijn.
- Het stucwerk moet vrij zijn van stof, losse deeltjes en andere verontreiniging die de hechting van de verf kunnen belemmeren.
- Het oppervlak moet voldoen aan vlakheidsnormen zoals vastgelegd in de Nederlandse norm (NEN 2747). Voor sausklaar stucwerk geldt vaak een afwijking van maximaal 2 millimeter over 2 meter.
- Sausklaar stucwerk mag geen scheuren of barsten bevatten en moet stevig vast zitten aan de ondergrond.
Als het stucwerk aan bovenstaande eisen voldoet dan is het vrijwel direct klaar om te schilderen.
Wat als het stucwerk niet goed genoeg is?
We komen het helaas vaak tegen dat geleverd stucwerk niet voldoet aan bovenstaande eisen. En de schilder of latex spuiter moet daar wel mee werken. Hoe gaan we daar mee om?
Onze ervaren schilders hebben veel ervaring en kunnen samen met u het stucwerk beoordelen. Op het moment we op een klus aankomen gaan we eerst kijken hoe het stucwerk er bij staat en of deze aan de eisen voldoet. Mocht dat niet het geval zijn dan kunnen we dat in de ochtend gelijk mededelen en bespreken we samen met u de eventuele mogelijkheden en wat u van het eindresultaat kan verwachten. In veel gevallen kunnen we stucwerk nog een beetje opkrikken door het bijvoorbeeld te schuren, handmatig nalopen op oneffenheden en herstellen. Maar, hier zit uiteraard wel ergens een grens aan met wat we kunnen en waarmee we moeten werken.