Op deze pagina lees je de verschillen tussen onder andere RAL9010 en RAL9016 en naar onze oplossing voor als je RAL9010 te gelig vindt.
verschillende kleuren wit
Hoewel het niet logisch klinkt zijn er aardig wat verschillende kleuren ‘wit’. Je zou denken; “wit is wit toch?” Maar nee, een nuanceverschil in de kleur wit kan een wereld aan verschil maken. Als schilder spreken we van WIT als de verf echt 100% wit is en er geen pigment toegevoegd is. De bekende wit-tinten RAL9010, RAL9016, RAL9001 zijn dus officieel ‘kleuren’. Maar wat zijn dan de verschillen? En welke wit-tint past het beste bij jouw nieuwe interieur?
Zoals gezegd hebben we het over nuanceverschillen. Als je de emmer verf open trekt lijkt de verf echt wit te zijn. Maar zet alle 4 de bekendste tinten naast elkaar en het verschil gaat toch wel opvallen. De meest gekozen kleur wit is RAL9010 en is ondertussen ook wel standaard wit te noemen. Vrijwel alles wat als standaard wit uit de fabriek komt rollen is dus eigenlijk RAL9010 en dus gebroken wit (of zuiver wit). Denk bijvoorbeeld aan nieuwe stopcontacten, afdekplaatjes, kozijnen, keukens, airco’s, gordijnrails en noem het maar op. In de meeste gevallen zijn die RAL9010 en dus net van het witte af.
De verschillende kleuren wit onder elkaar
Hieronder een visualisatie van de verschillen in de kleuren RAL9010, RAL9016, RAL9003 en RAL9001. Let op, dit geeft slechts een weergave van de kleur en dit is niet de ‘echte’ RAL kleur. Voor de echte kleur adviseren we altijd om een kleurproef te kopen of kleurenwaaier te raadplegen.
RAL9010
Zuiver wit / Gebroken wit
Meest gebruikte kleur wit. Warme toon door gebruik van amber.
RAL9016
Verkeerswit
Aan deze kleur wordt een ‘druppeltje grijs’ toegevoegd om net van het witte af te gaan zonder naar het gelige te neigen.
RAL9001
Creme wit (koffiemelk kleur)
Niet meer spierwit en nog een stuk warmer dan RAL9010. Werd vroeger veel gebruikt als standaard wit, tegenwoordig niet meer.
RAL9003
signaalwit
Tintje donkerder dan RAL9016 en universeel te gebruiken
Welke kleur wit moet ik kiezen?
Op het moment wij gevraagd worden om kleuradvies te geven over de te gebruiken kleur wit, dan kijken we naar de rest van het interieur. Veelal zijn er witte deuren en kozijnen in de woning aanwezig en als die in bijvoorbeeld RAL9010 geschilderd zijn, dan zou het niet zo mooi zijn om de wanden en plafonds in RAL9016 te spuiten. In dit voorbeeld zouden de deuren en kozijnen dan ‘extra gelig’ ogen en lijkt het alsof die verkleurd zijn. We zouden in dat geval natuurlijk adviseren om voor een RAL9010 te kiezen voor de wanden en plafonds, zodat de kleur van de kozijnen niet meer afsteekt tegen de wand.
Bij donkere kozijnen (bijvoorbeeld zwart of antraciet) heb je hier niet zo’n last van en is de kleur van de muur een minder grote factor op hoe je kozijnen er uit komen te zien. Waar we wel rekening mee houden is de gewenste stijl in de woning. Veelal is het zo dat bij donkere kozijnen er al bewust gekozen is voor een strak interieur waar de bekende ‘visgraad PVC’ ook niet ontbreekt. In dat geval zouden we eerder een RAL9016 (verkeerswit) adviseren omdat deze kleur juist de neiging heeft om de kleur van de omgeving op te nemen of te reflecteren.
RAL9010 te geel? Wij hebben de oplossing
Bij veel klantbezoeken hoor ik dat men RAL9010 te geel vindt. Maar tóch op zoek is naar een witte tint die niet te koel is. We hebben de perfecte oplossing voor je!
Doordat wij alle kleuren laten mengen hebben we de mogelijkheid om RAL9010 Half Recept te mengen. Hierbij wordt slechts de helft van het pigment toegevoegd waar normaal gesproken RAL9010 uit gemengd wordt. Er blijft dan een kleur over die exact tussen spierwit en RAL9010 in zit en daarbij heb je het beste van twee werelden.
Voordeel 1: Er is nog wel een klein kleurverschil met de witte kozijnen, maar dit verschil is nu nog maar de helft
Voordeel 2: De rest van de woning in RAL9010 Half Recept gespoten oogt nu niet meer zo gelig maar lekker fris wit!
We kunnen overigens deze half recept variant mengen van elke gewenste kleur.
Kleuradvies
Stoeien met kleuren voor je nieuwe interieur kan enorm leuk zijn. En daarnaast ook best stressvol. Want je maakt de keuze en je hoopt maar op het beste. Wij kunnen je een beetje op gang helpen. Niet direct door een heel kleurenplan voor je te maken, maar we kunnen je wel in de goede richting sturen door bijvoorbeeld eens te gaan kijken bij bepaalde merken of kleuren. Leg je vraag gewoon eens bij ons neer, wie weet komen we er samen wel uit!